Daudzus no mums, kuri vēlas izveidot nopietnas attiecības, nomoka jautājums, vai eksistē mīlestība no pirmā acu skatiena. Ir cilvēki, kas mēdz apgalvot, ka tā eksistē, turklāt viņi paši ar to ir saskārušies, bet vai viņi nejauc seksuālo pievilcību ar mīlestību? 
ddddss
Seksuālā ķīmija nav vienīgā mīlestības pazīme
Vai Tu vari noteikt atšķirību starp mīlestību, iemīlēšanos un simpātijām? Tas, ka Tev kāds iepatīkas, pirmoreiz satiekot, nenozīmē, ka Tu otru personu uzreiz mīli. Lai varētu noteikt, vai tā patiesi ir mīlestība, ir jābūt idejai par to, ko īsti nozīmē mīlēt kādu. Psihologi uzskata, ka mīlestība ir intīma, personiska darbība, ar kuras palīdzību cenšas panākt cita cilvēka labklājību, laimi un drošību. Romantiskas mīlestības gadījumā ir jābūt arī seksuālai attieksmei pret otru personu, kas nereti rodas pirmajā iepazīšanās reizē, bet “seksuālā ķīmija” nav vienīgā mīlestības pazīme, tā ir tikai maza daļa. Dziļas rūpes par otru, nav iespējams novērot pirmajā tikšanās reizē, jo ir nepieciešams laiks, lai tās rastos.
Kā iepazīt otru? – Ar vizuālo vien nepietiek
Mums ir nepieciešams iepazīt otru cilvēku, lai rastos patiesa mīlestība, nereti tas, kas ir licies apbrīnojams no attāluma, iepazīstot tuvāk – mums var izraisīt nepatiku, pat riebumu.
Iepazīšana var būt:
  • Izziņas (ko Tev saka otrs cilvēks, kādas emocijas un attieksmes pauž);
  • Dzirdes (balss tonis, balss tembrs);
  • Kinētiskais (kā otra persona kustas, pārvietojas, žestikulē);
  • Ožas (otra cilvēka smarža);
  • Sajūtu (kādas sajūtas rodas, apskaujot otru, satverot viņa roku);
  • Garšas (pirmoreiz skūpstot otru).
Nekur nav teikts, ka ir nepieciešams piedzīvot visus iepazīšanās veidus, lai pateiktu, ka ir radusies mīlestība pret otru cilvēku, svarīgi ir saprast, ka ar vizuālo uztveri vien nepietiek. Tā, piemēram, Nīderlandē, Groningenas Universitātes pētījumā tika noskaidrots, ka lielākā daļa cilvēku iekāri no pirmā acu uzmetiena jauc ar mīlestību. Tomēr ne velti mēs nemitīgi vērtējam arī citas lietas, ne tikai fizisko aspektu, iepazīstoties ar potenciālo attiecību partneri, piemēram, vai viņam ir laba humora izjūta? Vai viņš māk paskaidrot, pamatot savu viedokli? Vai viņa balss tonis Tev ir piemērots – tas neaizskar, bet tajā pašā laikā nav par “saldu”? Vai viņa morāles vērtības atbilst Tavām? Ko Tu vari secināt no viņa ķermeņa valodas, acu skatiena utt.? Mīlestībai ir vajadzīgs laiks, un pirmajā iepazīšanās brīdī nav pietiekami daudz laika, lai spētu iepazīt cilvēku no dažādām pusēm, attiecīgi mīlestība no pirmā acu uzmetiena neeksistē.
Kāpēc pastāv jēdziens “mīlestība no pirmā acu skatiena”, un, vai tiešām cilvēkiem būtu jāatsakās no cerībām?
Bieži mūs mēdz ietekmēt tas, ko mēs redzam apkārt. Ja runa ir par mīlestību no pirmā acu skatiena, tad, brīvajā laikā skatoties Holivudas filmas, arī mums gribas ticēt, ka satiksim savu īsto pēkšņi un uzreiz viņu atpazīsim. Turklāt ikdienā ir daudz lielāks prieks un pozitīvāks noskaņojums, ja ticam, ka mīlestība no pirmā acu skatiena eksistē un tas var notikt ne tikai Holivudas filmās, bet ar ikvienu no mums. Svarīgi atcerēties, tas, ka, pirmoreiz satiekot kādu, nerodas patiesa mīlestība, nenozīmē, ka nevar rasties simpātijas, vēlme un pārliecība, izveidot attiecības ar otru cilvēku. Simpātijas, seksuālā pievilcība un lidojošo taureņu sajūta vēderā pirmajā randiņā var būt ideāla priekšspēle īstajai mīlestībai, kas radīsies pēc laiciņa pret otru cilvēku, tāpēc neatmet cerības un sapņus.

Tava otrapuse.lv

Informācijas avoti: psychologytoday.com, metro.co.uk, bolde.com