Tuvojoties Valentīna dienai, bieži vien aizdomājamies par mīlestības pazīmēm, kā viena no tām viennozīmīgi ir pirmais skūpsts, bet, atskatoties vēsturē, skūpsts ne vienmēr ir kalpojis kā mīlestības pazīme. Tas var būt politisks, vai nu tāpēc, ka tas ir pirmais šāda veida, vai tāpēc, ka tas ir starp diviem valstu vadītājiem. Skūpsts var kļūt ikonu arī tad, kad tas tiek uzņemts filmā, pat ja pats skūpsts bija mākslīgs un/vai nevēlams.

kiss1

1. Pirmais iemūžinātais skūpsts saglabājies no 1500 gada pirms mūsu ēras. 
Zinātnieki strīdas par to, vai skūpstīšanās sākās kā tendence, kas izplatījās visā pasaulē, vai organiski parādījās dažādos reģionos. Lai kā arī nebūtu, agrākie zināmie rakstiskie pieminējumi ir Vēdu sanskrita rakstos ap 1500. gadu pirms Kristus, liecina Teksasas A&M universitātes antropoloģijas profesora Vona Braienta pētījumi. Šie Raksti, kas pazīstami kā Vēdas, bija hinduisma reliģijas pamatā.

Pēc tam skūpstīšanās turpināja parādīties senajā Indijas un Hindu literatūrā. Mahabharata, sanskrita eposā, kuru sastādīja 4. gadsimts p.m.ē., ir līnija, kurā kāds “pielika viņai muti pie manas mutes un radīja troksni, kas manī radīja baudu”. Kamasutrā ir arī nodaļa par skūpstīšanos, kurā noteiktas dažādas skūpstīšanās metodes un skūpstu veidi.

kiss2

2. Jūdas skūpsts 
Skūpstīšanās nav tikai romantiska darbība. Tā var būt arī draudzības vai nodevības pazīme. Mateja un Marka evaņģēlijos, kas rakstīts ap 1. gadsimtu, Jūda nodod Jēzu, identificējot viņu ar skūpstu, lai bruņoti cilvēki varētu viņu aizvest un galu galā nogalināt.

3. Pirmais skūpsts filmā (1896. gads)
Pirmie cilvēki, kas filmā bučojās, bija Meja Irvina un Džons C. Raiss, kuri parādījās īsfilmā, kas pazīstama kā Mejas Irvinas skūpsts (May Irwin kiss) 1896. gadā abi izpildītāji devās uz Tomasa Edisona studiju Ņūdžersijā un atjaunoja savu pēdējo skūpstu ainu no lugas, kuru viņi uzņēma Ņujorkā. Uz skatuves neviens nedomāja, ka skūpsts ir tik sensacionāls. Bet daudziem šķita, ka tuvplāna kadri, kuros viņi skūpstās, ir pārāk riskanti.

kiss3

4. “Star Trek” skūpsts starp dažādiem rases pārstāvjiem (1968. gads)
Kad Viljams Šatners un Nišela Nikola skūpstījās 1968. gada Star Trek epizodē, tas tehniski nebija pirmais starprašu skūpsts ASV televīzijā. Bet šķiet, ka tam bija vislielākā ietekme uz kultūru.

5. Sociālistu brālīgais skūpsts
Aukstā kara laikā komunistisko valstu vadītāji bieži sveica viens otru ar tā saukto “sociālistu brālīgo skūpstu”. Tas varētu būt uz vaiga vai mutes.

kiss4

Iepazīšanās portāls Otrapuse.lv 

Informācijas avots - History.com