Mīlestība un atbalsts no ģimenes, draugiem vai kolēģiem nostiprina mūsu imūnsistēmu. Pētījums, ko Carnegie Mellon University publicējusi pēdējo desmit gadu laikā, parādīja, ka sociālais atbalsts un piederība var mazināt stresu, sirds slimības, kā arī uzlabot dzīves kvalitāti. Kā arī piedāvājam dažus padomus, kā izveidot veiksmīgas, pozitīvām emocijām bagātas attiecības.

sssqqa

Uzticēšanās, godīgums un līdzjūtība ir trīs dziedinoši attiecību elementi. Mīlestība, cieņa, sapratne un saikne ar citiem var būtiski ietekmēt Tavu veselību. Lai uzzinātu, vai Tev šobrīd vai pagātnē ir bijušas veiksmīgas attiecības, izlasi šos apgalvojumus un mēģini noskaidrot, vai tie ir attiecināmi arī uz Tevi un attiecībām ar otru partneri.

1.       Tu jūties gan emocionāli, gan fiziski drošībā;
2.       Gan Tu, gan Tavs partneris varat viens otram atklāt patiesas jūtas, domas, emocionāli nekaitējot nevienam no jums;
3.       Gan Tev, gan otrai personai ir spēja un vēlme saprast vienam otru un izturēties ar laipnību un cieņu arī tad, kad viedokļi nesakrīt;
4.       Tu vari partnerim neuztraucoties pateikt, kas Tev patīk seksuālā ziņā;
5.       Tev ir patīkami un jautri, pavadot laiku kopā ar savu partneri;
6.       Jūs dodat viens otram brīvību, lai satiktu ģimenes locekļus, kā arī tuvākos draugus;
7.       Jūs respektējat viens otra idejas un parasti kopā izlemjat, ko darīsiet brīvajā laikā.

couple19-2

Ja konstatēji, ka Tavas attiecības neatbilst kādam no šiem punktiem, tas nenozīmē, ka automātiski jāizslēdz partneris no savas dzīves. Lūk, tikai pāris no idejām, kā ir iespējams pilnveidot attiecības:  

1) Komunikācija ir galvenā panākumu atslēga

Godīga un atklāta komunikācija ir būtiska attiecību uzlabošanai. Nākamreiz, kad Tev ir svarīga saruna ar savu partneri vai kādu no ģimenes locekļiem, izmanto vienkāršas komunikācijas metodes, piemēram, lai izvairītos no pārpratumiem, atkārto otras personas sacīto, ko dzirdējāt. “Vai esmu pareizi sapratis un Tu domā, ka..”

Tā vietā, lai kādam teiktu: “Tu rīkojies nepareizi, tāpēc es jūtos slikti”, mēģini paskaidrot savas sajūtas, nepārmetot otram, ka viņš rīkojas nepareizi, tā vietā vari teikt: “Ņemot vērā manu iepriekšējo pieredzi, es jūtos tā…”

Neaizmirsti, ka ar otru personu būtu vēlams komunicēt arī par intīmiem jautājumiem. Attiecīgi, ja Tev ir pārdomas, ieteikumi, bažas par jūsu tuvību, centies izrunāties ar partneri jaukā un neaizskarošā veidā, piemēram, nevis pārmetot, ka otrs dara kaut ko nepareizi, bet ierosinot pamēģināt kaut ko jaunu arī guļamistabā.

girl

2) Dod partnerim gaisu, ko elpot

Pavadīt laiku kopā ar partneri ir brīnišķīgi, bet atceries, ka dažreiz ir otram cilvēkam ir jādod brīvība, tas nozīmē, ka ir veselīgi, ja jums abiem ir draugi un intereses ārpus attiecībām. Nebaidies satikt savus draugus vai ģimenes locekļus bez otras pusītes, tāpat centies atrast laiku saviem hobijiem. Ja būsi laimīgs pilnveidojot sevi, tad arī mājās, esot blakus partnerim, varēsi sniegt pozitīvas emocijas.

3) Ievēro privātuma politiku

Nekontrolē, ko tavs partneris dara sociālajos tīklos, tāpat arī nelietojiet vienādas paroles. Dod partnerim virtuālo brīvību un centies saprast, ka katram var būt kāda privāta lieta, piemēram, atbalstoša saruna virtuālajā vidē ar labu draugu, ko otrs grib paturēt pie sevis.

girl19-5

4) Atbalstiet viens otru

Kad otra pusīte ir nonākusi grūtībās, nereti mēs sniedzam padomus, bet neaizmirsīsim uzslavēt partneri, kad viņš izdara kaut ko labu. Neskopojies ar labiem vārdiem arī par visikdienišķākajām lietām, piemēram, pasaki paldies, ka otrs ir nomazgājis traukus.


Informācijas avoti – Psychologytoday.com, Plannedparenthood.org